#SEMMS2019 London Study Day

SPORT, EXERCISE & MUSCULOSKELETAL MEDICINE (SEMMS2019)

 

London Study Day

 

#SEMMS2019

 

Background:

 

You are invited to Pure Sports Medicine Clinic’s inaugural SEMM study day!

 

This will be an interesting and fun day of continuing professional development for all in the field of musculoskeletal healthcare, where ideas and discussions about what is contemporaneous in Sport, Exercise & Musculoskeletal Medicine can be shared in an intimate setting in central London.

 

Sport and Exercise Medicine (SEM) was officially recognised as a medical specialty in the UK in 2005. All 12 consultant SEM physicians at Pure Sports Medicine are on the General Medical Council’s (GMC) specialist register and are Fellows of the UK Faculty of Sport & Exercise Medicine.

 

 

Educational Content:

 

The inaugural SEMM study day reflects the broad medical spectrum of what SEM has to offer.

 

Topics are deliberately varied and range from discussion of the use of injection therapies in tendinopathy; medical masqueraders in musculoskeletal medicine to be aware of; mental health pathology and relative energy deficiency in sport (known previously as the female athlete triad).

 

The breadth of the study day also covers paediatric and adolescent sports injuries; pathologies seen on diagnostic musculoskeletal ultrasound in clinic; endurance event medicine planning and preparation; shockwave therapy and its current use in sports and soft tissue injuries.

 

We have invited 2 eminent keynote speakers- Mr Simon Lambert & Mr Alexander Montgomery- to speak of cutting edge developments in their respective specialties of upper limb and spinal surgery.

 

 

To book your tickets, please go to:

 

https://puresportsmed.com/events/sport-exercise-musculoskeletal-medicine-study-day

 

https://www.eventbrite.co.uk/e/pure-sports-medicine-sport-exercise-musculoskeletal-medicine-study-day-tickets-53679451685



To look for us on Twitter, type in: #SEMMS2019

 

 

We would love to see you there!


 

 

Topics & Speakers include:

 

9.00- 9.30am‪ 

30min

Registration & Tea/Coffee

 

9.30- 9.40am‪ 

10min

OPENING REMARKS: 

Introduction to SEMM study day-

Dr Rick Seah

 

 

Session 1 

Session Chair: Dr Michael Burdon

 

9.40- 10.10am‪ 

30min

Corticosteroids & Tendinopathy: Can they ever be friends? -

What is the evidence for injections in tendinopathy? 

Dr Lorenzo Masci

 

10.10- 10.40 am‪ 

30min 

Musculoskeletal Medical Masqueraders: 

Case Studies & Pitfalls To Avoid!

Dr James Noake

 

10.40- 11.05am‪ 

25min 

Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S):

Principles, Diagnosis & Management.

Dr Farrah Jawad

 

 

11.05-11.30am‪

25min

MORNING BREAK & NETWORKING


 

Session 2 

Session Chair: Dr Farrah Jawad

 

11.30-12.15pm‪ 

45min

KEYNOTE SPEAKER 1:

The Contemporaneous Shoulder:

o Labral and rotator cuff tears- When should we consider surgery?

o Is there still a role for subacromial decompression/ impingement surgery?

o Shoulder instability- Past and present concepts. 

 

Mr Simon Lambert, 

Consultant Shoulder & Elbow Surgeon

 

‪12.15- 12.45pm‪ 

30min

Mental Health in Sport

Dr Catherine Lester

 

 

‪12.45- 1.45pm‪ 

1hr 

LUNCH 

 


Session 3 

Session Chair: Dr Anthony Waring

 

1.45- 2.15pm‪ 

30min

Paediatric & Adolescent Sports Injuries 

Dr Stephen Thompson

 

2.15- 3.00pm‪ 

45min 

KEYNOTE SPEAKER 2:

Minimally Invasive Spinal Surgery (MIS):

Why? How? When?

Mr Alexander Montgomery

 

 

3.00- 3.20pm‪ 

20min 

AFTERNOON BREAK & NETWORKING


 

Session 4 

Session Chair: Dr Jonathan Korgaonkar 

 

3.20- 3.50pm‪ 

30min

Musculoskeletal Ultrasound: 

Pathologies encountered in an NHS MSK Ultrasound List

Dr James Thing

 

3.50- 4.20pm‪ 

30min

Event Medicine: 

Identifying & Managing Injuries Associated With Endurance & Obstacle Races

Dr Natasha Beach

 

‪4.20- 4.50pm‪

30min

Shockwave Therapy:

Current concepts & clinical uses

Dr Anthony Waring

 

 

4.50 – 4.55pm‪ 

5-10min

CLOSING REMARKS:

Dr Rick Seah

 

Feedback Forms & CPD Certificates



This Study Day is suitable for the following audience:

 

General Practitioners & other medical practitioners,

Sports Physicians,

Specialist Registrars,

Physiotherapists,

Osteopaths,

Chiropractors,

All other allied health professionals.

 

INFORMATION

Date & Time:

 

Tuesday, 5 March 2019

9-5pm

 

Location:

 

De Vere Holborn Bars

138-142 Holborn

London

EC1N 2ST

 

Dewy Room

3rd Floor



View Map

 

(Nearest tube: Chancery Lane/ Farringdon)

TICKETS

Tickets:

 

Early Bird Discount- £95 (until 20 Jan 2019)

 

Normal Price- £125 (after 20 Jan 2019)

Organisers:

 

• Dr Rick Seah

• Dr Michael Burdon

This event has been awarded 5.5 CPD points by the Faculty of Sport & Exercise Medicine (UK).

FACULTY BIOS